mieszkanie POZ_02

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2019
realizacja: 2020

Wnętrze mieszkania w Poznaniu zaprojektowano w stonowanych odcieniach bieli, beżu, naturalnego drewna i granatu. W projekcie przeważają jasne, ciepłe kolory, które wraz z lustrami rozświetlają i powiększają przestrzeń, natomiast granat stanowi kontrastujące tło dla złotych dodatków.

Celem projektu indywidualnego domu było stworzenie nowoczesnego, funkcjonalnego mieszkania, w którego centrum znajdzie się kuchnia otwarta na salon.

Elementami spajającymi przestrzeń jest dębowa podłoga oraz pionowe drewniane listwy dopełniające domowe miejsce pracy w salonie oraz toaletkę w sypialni.

publikacje:
architektura & biznes
whitemad.pl
onet.pl

Dąbrowski & Góral

projekt wnętrz

lokalizacja: Warszawa, ul. Mokotowska
inwestor: Dąbrowski & Góral Marka Krawiecka

rok projektu: 2020
realizacja: 2020

Projekt wnętrz lokalu usługowego dla marki krawieckiej Dąbrowski & Góral przy ul. Mokotowskiej w Warszawie nawiązuje do klasycznych salonów mody męskiej. Sztukaterie, regały w kolorze ciemnego dębu oraz dodatki z polerowanego mosiądzu tworzą spójną przestrzeń o indywidualnym charakterze.
 
Przemyślana aranżacja pozwoliła wyeksponować produkty marki krawieckiej kreując jednocześnie eleganckie, kameralne wnętrza. Ze względu na  komfort obsługi klienta niezbędne było wyraźne strefowanie przestrzeni lokalu. Oprócz dwóch sal ekspozycyjnych wygospodarowano także przestrzeń na pracownię krawiecką oraz zaplecze.
 

HAVEL PRADO / AMJ studio

projekt wnętrz biurowych

lokalizacja: Poznań, ul. Zeylanda
rok projektu: 2017
realizacja: 2018

Projekt wnętrz biurowych w kamienicy na poznańskich Jeżycach powstał w charakterze spójnej, monochromatycznej przestrzeni, łączącej w sobie tradycję z nowoczesnością. Naprzemienne operowanie czernią oraz bielą sprawia, że elementy wnętrz silnie kontrastują ze sobą.
 
Poczucie komfortu i ciepła wprowadzają wyeksponowane, oryginalne cegły historycznej kamienicy, a także elementy jasnego drewna. Doświetlenie miejsc pracy zapewniają duże przegrody szklane użyte we wnętrzach.
 
Czarne, skórzane fotele, antyczna sofa oraz kolekcja zabytkowych maszyn do pisania wzmagają poczucie stylu i luksusu. Przestrzenie pracy dopełniane są czarno-białymi fotografiami związanymi tematycznie z polskim krajobrazem. We wnętrzach biura użyto również motywów nawiązujących do Morza Bałtyckiego. Mowa tu o wyeksponowanych kamieniach pochodzących z rodzimych plaż.
 
publikacje:

mieszkanie POZ_04

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2020
realizacja: 2020 – 2021

Stylistyka przestrzeni nawiązuje do loftu – naturalna cegła przeplata się z odcieniami szarości oraz z zielenią.

Niemal z każdego miejsca w mieszkaniu widoczny jest ażurowy regał o charakterystycznych podziałach, który wydziela przestrzeń dzienną od strefy wejściowej.

Istotnym czynnikiem definiującym przestrzeń było zapewnienie dwóch niezależnych miejsc pracy w domu. W efekcie powstały jasne wnętrza, które akcentują czarne dodatki oraz ekspozycja roślin doniczkowych.

publikacje:
architektura & biznes

mieszkanie WAR_01

projekt wnętrz

lokalizacja: Warszawa
inwestor prywatny
powierzchnia użytkowa: 67,30 m
²
rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Mieszkanie WAR_01 to propozycja stworzenia jasnego i przestronnego wnętrza o wysokich walorach użytkowych. Uniwersalny design uzyskano dzięki połączeniu stonowanych materiałów: jasnego drewna, betonu architektonicznego i bieli.

Kolorem przewodnim przestrzeni jest złamany róż, który w połączeniu z licznymi roślinami doniczkowymi, tworzy przytulny klimat. Złocone oprawy oświetleniowe w połączeniu z listwami ledowymi skutecznie rozświetlają i powiększają przestrzeń dzienną. Zastosowano także lamele z naturalnego drewna w celu rozrzeźbienia struktur niektórych ścian. 

Równie istotnym elementem przy kreowaniu przestrzeni były lustra. Duże tafle pozwalają otworzyć hol wewnętrzny na odbite światło dzienne. Spójne motywy i dodatki przejawiają się zarówno w przestrzeni dziennej, sypialni, pokoju pracy oraz w łazience, dając poczucie ciągłości stylistycznej wnętrz mieszkania.

mieszkanie POZ_06

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021 – 2022

Projekt wnętrz mieszkania dla rodziny z dwójka dzieci inspirowany był stylem japońskim. Nawiązania do tej stylistyki widoczne są w ognistej czerwieni, jasnym drewnie, ceramice oraz złamanej bieli. Sztuka orientu natchnęła nas kompozycją opartą o prostokąt i koło. Projekt uzupełniają grafiki związane z kulturą Japonii oraz charakterystyczna roślinność.

dom DOP_01

projekt wnętrz

lokalizacja: Dopiewo
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Projekt wnętrz domu jednorodzinnego DOP_01 tworzy spójną stylistycznie przestrzeń do życia dla rodziny. Kolorystykę oparto o biel, delikatny beż, jasną szarość tynku betonowego, odcienie jasnego drewna oraz antracytowe dodatki. Wnętrza inspirowane stylem loftowym mają łączyć ze sobą elegancję z nowoczesnością, przeplatać nowe ze starym.

Istotnym elementem dla odbioru projektu są meble, które wprowadzają kolor do wnętrz. Ciemnozielona kanapa wraz z krzesłami w odcieniach pudrowego różu nadają wnętrzu charakteru. Ważnym elementem wystroju są również szkliwione kafle w kolorze butelkowej zieleni układane w cegiełkę. Reliefowa wypukła tafla daje ciekawą grę światła i cienia, tworząc motyw przewodni dla kuchni i łazienek.

mieszkanie KOS_03

projekt wnętrz kawalerki

lokalizacja: Koszalin
inwestor: MSD Apartments
powierzchnia użytkowa: 20,79 m
²
rok projektu: 2021
realizacja: 2021 – 2022

Projekt wnętrz kawalerki w Koszalinie to odpowiedź na potrzebę realizacji funkcjonalnej przestrzeni, która pomimo niewielkiego metrażu stworzy komfortowe miejsce do życia dla studenta.

Główna przestrzeń mieszkania została podzielona na 3 główne strefy: kuchenną, wypoczynkową i pracy. Charakterystycznym elementem wnętrza, który wydziela omawiane strefy jest ażurowa ścianka drewniana. Funkcję kawalerki uzupełnia łazienka, w której znajduje się podstawowe wyposażenie niezbędne na co dzień. 

Zastosowano jasną kolorystykę mieszkania, która ma na celu optyczne powiększenie przestrzeni. Biel i antracyt ożywione zostały panelami drewnianymi oraz żółtymi akcentami. W mieszkaniu znajdują się także motywy roślinne, które nadają przytulnego charakteru wnętrzu.

publikacje:
sztuka-wnętrza

film z realizacji: 

MSD Apartments YouTube

mieszkanie POZ_07

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021

Mieszkanie POZ_07 tworzy inspirującą przestrzeń do życia. Elementem, na którym oparto pomysł na wnętrza są wyeksponowane dzieła artystki Beaty Marii Orlikowskiej. Obrazy porcelanowe w połączeniu z charakterystyczną kurtyną wydzielającą kuchnię od miejsca pracy nadają wnętrzu lekkości i indywidualnego charakteru.

Wybór jasnego drewna, złamanej bieli, tynku imitującego beton, oświetlenia LED oraz dużej ilości roślin dają wrażenie ciepła i przytulności.

Aranżacja wnętrz mieszkania została przygotowana tak, by czytelnie kreować strefy funkcjonalne. Przestrzeń salonu została oddzielona od kuchni przez miejsce pracy zdalnej. Korytarz połączony z przedsionkiem prowadzi do przestrzeni nocnej. Oprócz urządzenia komfortowej łazienki marzeniem inwestora było ponadto zlokalizowanie w mieszkaniu sauny suchej.

mieszkanie POZ_08

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Głęboki granat, ciepły beż, naturalne drewno, złamana biel i antracytowe dodatki tworzą paletę barw wnętrza mieszkania POZ_08. Celem projektu było stworzenie nowoczesnej, funkcjonalnej, a zarazem przytulnej przestrzeni.

Aneks kuchenny wraz z salonem zapewnia otwartą przestrzeń do życia dla jego mieszkańców. Priorytetem dla inwestora było zlokalizowanie w mieszkaniu dużej ilości miejsca do przechowywania, co udało się osiągnąć poprzez liczne zabudowy meblowe wykonywane na wymiar. Układ mieszkania nie pozwalał na stworzenie dużej szafy w strefie wejściowej, dlatego została ona ukryta w boku zabudowy kuchennej. Takie rozwiązanie zapewnia funkcjonalność bez zabierania cennej przestrzeni. 

W salonie znajduje się  pojemna szafa, która stanowi spójną całość z szafką RTV. Wykończenie ściany płytą meblową ociepla i spaja przestrzeń. Dodatkowo charakterystyczny detal stalowy w postaci przestrzennego regału oddziela strefę wejściową od dziennej.

Łazienka posiadająca prysznic z kabiną typu walk-in została zaprojektowana spójnie z pozostałymi strefami mieszkania. Udało się to uzyskać poprzez utrzymanie charakterystycznej palety barw i dodatków. Na uwagę zasługuje duże lustro powiększające optycznie przestrzeń.

mieszkanie POZ_09

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Główną ideą projektu wnętrz mieszkania POZ_09 było połączenie sztuki z funkcjonalnością. Przestrzeń została zainspirowana malarstwem polskiego architekta Aleksandra Kobzdeja. Stonowana paleta barw tworzy kompozycję opartą na geometrycznych formach, osiach widokowych oraz dominantach. W mieszkaniu wyeksponowano zarówno obrazy na płótnach, jak i rzeźbę Andrzeja Żurka – znanego poznańskiego artysty.

Program funkcjonalny mieszkania powstał w oparciu o sprecyzowane wymagania inwestora. Istotą projektu było uzyskanie lekkości i przestronności wnętrz. Przedpokój prowadzi do dużej garderoby oraz sypialni. 

Przestrzeń dzienna otwiera się  z przedpokoju widokiem na umieszczony osiowo względem wejścia stół jadalniany. Stanowi on główny element wnętrza. Status dominanty podkreśla centralnie zawieszona nad nim oprawa oświetleniowa. Aneks kuchenny tworzy z salonem spójną przestrzeń, prezentując szeroką gamę dopełniających się barw. Czystość form oraz układ kompozycyjny były dla projektantów równie istotne co ergonomia i użytkowość.