mieszkanie POZ_09

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Główną ideą projektu wnętrz mieszkania POZ_09 było połączenie sztuki z funkcjonalnością. Przestrzeń została zainspirowana malarstwem polskiego architekta Aleksandra Kobzdeja. Stonowana paleta barw tworzy kompozycję opartą na geometrycznych formach, osiach widokowych oraz dominantach. W mieszkaniu wyeksponowano zarówno obrazy na płótnach, jak i rzeźbę Andrzeja Żurka – znanego poznańskiego artysty.

Program funkcjonalny mieszkania powstał w oparciu o sprecyzowane wymagania inwestora. Istotą projektu było uzyskanie lekkości i przestronności wnętrz. Przedpokój prowadzi do dużej garderoby oraz sypialni. 

Przestrzeń dzienna otwiera się  z przedpokoju widokiem na umieszczony osiowo względem wejścia stół jadalniany. Stanowi on główny element wnętrza. Status dominanty podkreśla centralnie zawieszona nad nim oprawa oświetleniowa. Aneks kuchenny tworzy z salonem spójną przestrzeń, prezentując szeroką gamę dopełniających się barw. Czystość form oraz układ kompozycyjny były dla projektantów równie istotne co ergonomia i użytkowość.