HAVEL PRADO / AMJ studio

projekt wnętrz biurowych

lokalizacja: Poznań, ul. Zeylanda
rok projektu: 2017
realizacja: 2018

Projekt wnętrz biurowych w kamienicy na poznańskich Jeżycach powstał w charakterze spójnej, monochromatycznej przestrzeni, łączącej w sobie tradycję z nowoczesnością. Naprzemienne operowanie czernią oraz bielą sprawia, że elementy wnętrz silnie kontrastują ze sobą.
 
Poczucie komfortu i ciepła wprowadzają wyeksponowane, oryginalne cegły historycznej kamienicy, a także elementy jasnego drewna. Doświetlenie miejsc pracy zapewniają duże przegrody szklane użyte we wnętrzach.
 
Czarne, skórzane fotele, antyczna sofa oraz kolekcja zabytkowych maszyn do pisania wzmagają poczucie stylu i luksusu. Przestrzenie pracy dopełniane są czarno-białymi fotografiami związanymi tematycznie z polskim krajobrazem. We wnętrzach biura użyto również motywów nawiązujących do Morza Bałtyckiego. Mowa tu o wyeksponowanych kamieniach pochodzących z rodzimych plaż.
 
publikacje:

Cichy Dwór

przebudowa budynku gospodarczego ze zmianą funkcji na dom weselny z zapleczem noclegowym

lokalizacja: Policko, woj. zachodniopomorskie
inwestor: prywatny
powierzchnia użytkowa: 1 084,10 m
²
rok projektu: 2020

Cichy Dwór to koncepcja modernizacji i rewitalizacji dawnej powozowni, która stanowi obecnie część założenia pałacowego w Policku. Ożywienie historycznej struktury ma otworzyć drogę do organizacji ślubów pośród sielskiego krajobrazu wiejskiej okolicy. Z tego powodu szczególnym wyzwaniem dla architektów była konieczność przekształcenia funkcji oraz konstrukcji obiektu, przy jednoczesnym nawiązaniu jego formą do regionalnej architektury wsi pomorskich.

Koncepcja zakłada lokalizację sali weselnej wraz z częścią gastronomiczną w przyziemiu, natomiast poddasze ma zostać zaadaptowane na pokoje gościnne. Problem komunikacji pionowej rozwiązano dobudowując dwie części po bokach głównej bryły. Poprzez stworzenie drewnianych galerii sytuowanych wzdłuż dłuższych boków budynku zapewniono zacienione obejście wokół domu weselnego, dodając jednocześnie możliwość wyjścia na balkony z każdego pokoju gościnnego. Duże przeszklenia w parterze oraz lukarny na poddaszu kadrują widok na malowniczy krajobraz okolicy.

publikacje:
architektura & biznes

nowoczesna stodoła NIE_01

lokalizacja: Niekłonice, woj. zachodniopomorskie
inwestor: prywatny
powierzchnia użytkowa: 284,00 m²

rok projektu: 2021

zespół projektowy:
arch. Marek Jankowski
arch. Adam Jankowski
arch. Kamil Paszek

Projekt domu jednorodzinnego NIE_01 nawiązuje swoją formą do tradycyjnej architektury polskiej wsi. Nowoczesną stodołę tworzą dwie bryły połączone strefą wejściową z płaskim dachem. Zastosowane materiały, takie jak ręcznie formowana cegła, antracytowa blacha i płyty hpl imitujące drewno, nadają budynkowi oryginalnego charakteru. Dom od strony ulicy jest wyraźnie zamknięty, natomiast od południa posiada duże przeszklenia. Pozwala to na intensywne doświetlenie dwu-kondygnacyjnego salonu światłem naturalnym, budując przy tym atmosferę komfortu i luksusu.

mieszkanie POZ_04

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2020
realizacja: 2020 – 2021

Stylistyka przestrzeni nawiązuje do loftu – naturalna cegła przeplata się z odcieniami szarości oraz z zielenią.

Niemal z każdego miejsca w mieszkaniu widoczny jest ażurowy regał o charakterystycznych podziałach, który wydziela przestrzeń dzienną od strefy wejściowej.

Istotnym czynnikiem definiującym przestrzeń było zapewnienie dwóch niezależnych miejsc pracy w domu. W efekcie powstały jasne wnętrza, które akcentują czarne dodatki oraz ekspozycja roślin doniczkowych.

dom jednorodzinny CHA_01

lokalizacja: Chachalnia, woj. wielkopolskie
inwestor: prywatny
powierzchnia użytkowa: 114,10 m²

rok projektu: 2020
realizacja: od 2020

Projekt CHA_01 powstał z połączenia tradycyjnej formy domu z dwuspadowym dachem i nowoczesną, minimalistyczną formą zadaszenia strefy wejściowej oraz tarasu.

Prosty, czytelny układ funkcjonalny zaprojektowany został dla trzyosobowej rodziny – widoczny jest podział na część dzienną dla wszystkich i część nocną przeznaczoną jedynie dla domowników. Wyjście na taras oraz główne wejście do budynku zlokalizowane zostało na jednej osi, co sprawia że od razu po przekroczeniu progu wzrok kierowany jest na ogród położony w głębi działki.

Motyw drewna pojawiąjący się na okładzinie elewacyjnej, ażurowych pionowych przegrodach oraz widocznych belkach podwyższonego sufitu w salonie nawiązuje do otoczenia lasu i wiejskich zabudowań.