mieszkanie POZ_06

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021 – 2022

Projekt wnętrz mieszkania dla rodziny z dwójka dzieci inspirowany był stylem japońskim. Nawiązania do tej stylistyki widoczne są w ognistej czerwieni, jasnym drewnie, ceramice oraz złamanej bieli. Sztuka orientu natchnęła nas kompozycją opartą o prostokąt i koło. Projekt uzupełniają grafiki związane z kulturą Japonii oraz charakterystyczna roślinność.

WINNICA

zespół trzech domów letniskowych

lokalizacja: Stare Drawsko, woj. zachodniopomorskie
inwestor: prywatny
rok projektu: 2022

WINNICA to projekt trzech domów letniskowych położnych w malowniczej zatoce Jeziora Drawskiego. Wykonane z materiałów pochodzenia naturalnego budynki o niewielkiej skali wpisują się w skarpę oraz w krajobraz kulturowy regionu. Ich bryły tworzą zróżnicowany i rozproszony układ przywodzący na myśl tradycyjną wioskę.

Najważniejsze w projekcie było dla nas otwarcie widokowe każdego z domów na jezioro i wpisanie architektury założenia w krajobraz naturalny. Chcieliśmy wykorzystać potencjał niezwykłej lokalizacji zachowując istniejący drzewostan znajdujący się wzdłuż brzegu zatoki.

Idea projektu zakładała lokalizację trzech domów letniskowych skupionych wokół wspólnych elementów zagospodarowania terenu takich jak: palenisko z wędzarnią, balia ogrodowa, sad drzew owocowych czy tytułowa winnica, która wpisana jest w naturalne zbocze. Z serca układu, w stronę jeziora, wychodzi osiowo prywatny pomost.

Każdy z budynków stoi na kamiennej podstawie, która ma nawiązywać do fundamentów tradycyjnych domów wiejskich. W celu odróżnienia obiektów od siebie zdecydowaliśmy się na użycie 3 różnych materiałów elewacyjnych pochodzenia naturalnego: lamele drewniane, deski naturalne układane na zakład, gont drewniany. Dachy wszystkich budynków pokryto blachą cynkowaną, układaną na rąbek stojący.

Istotnym elementem, który nawiązuje do archetypu tradycyjnej chaty jest masywny komin widoczny w bryle. W każdym budynku palenisko stanowi serce domu. W parterowych budynkach (B i C) kominki są obsługiwane z 2 stron (z wnętrza i z tarasu zewnętrznego).

Każdy z trzech domów letniskowych posiada duży podcień frontowy, pod którym znajduje się miejsce wspólne do wypoczynku. Kompozycja drewnianych słupów i ażurowych lameli ma dać schronienie przed deszczem oraz ciekawą grę światłocienia. W budynku A podcień tworzy loggię dostępną z sypialni na górze, natomiast w domach B i C dostawiono do brył budynków tarasy wynoszące się ponad opadający teren działki.

dom DOP_01

projekt wnętrz

lokalizacja: Dopiewo
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Projekt wnętrz domu jednorodzinnego DOP_01 tworzy spójną stylistycznie przestrzeń do życia dla rodziny. Kolorystykę oparto o biel, delikatny beż, jasną szarość tynku betonowego, odcienie jasnego drewna oraz antracytowe dodatki. Wnętrza inspirowane stylem loftowym mają łączyć ze sobą elegancję z nowoczesnością, przeplatać nowe ze starym.

Istotnym elementem dla odbioru projektu są meble, które wprowadzają kolor do wnętrz. Ciemnozielona kanapa wraz z krzesłami w odcieniach pudrowego różu nadają wnętrzu charakteru. Ważnym elementem wystroju są również szkliwione kafle w kolorze butelkowej zieleni układane w cegiełkę. Reliefowa wypukła tafla daje ciekawą grę światła i cienia, tworząc motyw przewodni dla kuchni i łazienek.

mieszkanie KOS_03

projekt wnętrz kawalerki

lokalizacja: Koszalin
inwestor: MSD Apartments
powierzchnia użytkowa: 20,79 m
²
rok projektu: 2021
realizacja: 2021 – 2022

Projekt wnętrz kawalerki w Koszalinie to odpowiedź na potrzebę realizacji funkcjonalnej przestrzeni, która pomimo niewielkiego metrażu stworzy komfortowe miejsce do życia dla studenta.

Główna przestrzeń mieszkania została podzielona na 3 główne strefy: kuchenną, wypoczynkową i pracy. Charakterystycznym elementem wnętrza, który wydziela omawiane strefy jest ażurowa ścianka drewniana. Funkcję kawalerki uzupełnia łazienka, w której znajduje się podstawowe wyposażenie niezbędne na co dzień. 

Zastosowano jasną kolorystykę mieszkania, która ma na celu optyczne powiększenie przestrzeni. Biel i antracyt ożywione zostały panelami drewnianymi oraz żółtymi akcentami. W mieszkaniu znajdują się także motywy roślinne, które nadają przytulnego charakteru wnętrzu.

publikacje:
sztuka-wnętrza

film z realizacji: 

MSD Apartments YouTube

Remiz_a

projekt dyplomowy magisterski

temat: stacja naukowa z zapleczem hotelowym rezerwatu Łazy
autor: Adam Jankowski
promotor: dr hab. inż. arch. Maciej Janowski
lokalizacja: Osieki, woj. zachodniopomorskie
rok projektu: 2018

Lokalizacja stacji naukowej w pobliżu rezerwatu przyrody Łazy ma być odpowiedzią na potrzebę realizacji grantów badawczych w jednym z najsłabiej odkrytych rejonów Polski. Podmokłe lasy i trzcinowiska w okolicach jeziora Jamno są schronieniem dla wielu rzadkich gatunków ptaków, płazów oraz gadów. Postępująca degradacja środowiska naturalnego przez negatywny wpływ działań człowieka jest największym zagrożeniem dla żyjących tam organizmów.

Główną ideą projektu jest stworzenie architektury inspirowanej naturą oraz wpisanie jej w krajobrazowy kontekst miejsca. Nadrzędnym celem nowej struktury ma być realizacja grantów badawczych dotyczących fauny i flory regionu, połączona z promocją Pomorza Zachodniego, jako miejsca o szczególnych walorach krajobrazowych. Istotne dla projektu jest wykroczenie poza granice wsi Osieki i próba przedstawienia strategii ekologicznej dla bioróżnorodnego obszaru. Stacja naukowa rezerwatu Łazy ma stanowić centrum szerszego układu przestrzennego, w postaci szlaku obserwacyjnego jeziora Jamno. Inwestycja miałaby składać się z wyznaczonych punktów widokowych oraz ciągu ścieżek spacerowych, nadwieszonych nad trzcinowiskami.

Zdecydowano się na kompozycję przestrzenną o ekstensywnym układzie zabudowy. Poszczególne obiekty stacji naukowej uniesiono ponad trzcinami na palach, aby zminimalizować ich wpływ na środowisko naturalne. Projekt zagospodarowania terenu ma nawiązywać swoim kształtem do drzewa. Swobodny układ pozbawiony wyraźnego centrum tworzą pomosty przypominające gałęzie, na których wiszą obiekty stacji naukowej. Projektowana postać komunikacji na działce stanowi krwiobieg założenia, gdzie od głównej żyły odchodzą mniejsze. Układ elastycznie dopasowuje się do zastanej topografii terenu, zachowując istniejącą roślinność.

Bezpośrednią inspiracją dla formy, funkcji i konstrukcji projektowanych jednostek stacji naukowej jest gniazdo remiza. Niewielki ptak żyjący nad brzegami jeziora Jamno buduje gniazda podwieszone do gałęzi drzew. Pleciony kokon składa się z korytarza wejściowego oraz wewnętrznej przestrzeni lęgowej. Ideą projektu jest adaptacja rozwiązań zaczerpniętych z natury na potrzeby człowieka. Zgodnie z tą zasadą, do przestrzennej konstrukcji imitującej gałąź drzewa podwiesza się jednostki hotelowe, analogicznie do gniazd budowanych przez mistrza ptasiej architektury.

Ze względu na fakt, że niektóre żyjące w okolicy okazy awifauny są szczególnie płochliwe, to projektowane budynki posiadają zmniejszone otwory okienne. Ograniczona możliwość wglądu do wnętrza jednostek sprawia, że ptaki nie są w stanie dostrzec w nich ruchu człowieka. Zasada nie działa jednak w drugą stronę, ponieważ użytkownik stacji może bez przeszkód obserwować krajobraz, stojąc przy oknie. W projekcie zastosowano rozwiązania proekologiczne mające na celu redukcję kosztów eksploatacji budynków oraz ochronę środowiska. Wykorzystano energię silnych wiatrów wiejących w pasie nadmorskim poprzez lokalizację pionowych turbin w węzłach stalowej konstrukcji. Świetliki dachowe pełnią rolę paneli fotowoltaicznych. Ponadto każda z jednostek posiada system odzyskiwania wody deszczowej, która jest gromadzona w przeznaczonych do tego zbiornikach.

publikacje:
architektura & biznes
whitemad.pl

mieszkanie POZ_07

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021

Mieszkanie POZ_07 tworzy inspirującą przestrzeń do życia. Elementem, na którym oparto pomysł na wnętrza są wyeksponowane dzieła artystki Beaty Marii Orlikowskiej. Obrazy porcelanowe w połączeniu z charakterystyczną kurtyną wydzielającą kuchnię od miejsca pracy nadają wnętrzu lekkości i indywidualnego charakteru.

Wybór jasnego drewna, złamanej bieli, tynku imitującego beton, oświetlenia LED oraz dużej ilości roślin dają wrażenie ciepła i przytulności.

Aranżacja wnętrz mieszkania została przygotowana tak, by czytelnie kreować strefy funkcjonalne. Przestrzeń salonu została oddzielona od kuchni przez miejsce pracy zdalnej. Korytarz połączony z przedsionkiem prowadzi do przestrzeni nocnej. Oprócz urządzenia komfortowej łazienki marzeniem inwestora było ponadto zlokalizowanie w mieszkaniu sauny suchej.

letNISKO

projekt domu letniskowego

lokalizacja: Karczewo, woj. wielkopolskie / Jarkowice, woj. dolnośląskie
powierzchnia zabudowy: 70 m2
powierzchnia użytkowa: 53 m2
inwestor: prywatny

rok projektu: 2022

letNISKO to projekt domu letniskowego od AMJ studio. Niewielki budynek o stylistyce nowoczesnej stodoły i powierzchni zabudowy równej 70 m2 zapewnia wspaniałe miejsce na weekendowe wyjazdy dla jego właścicieli.

Inwestor zdecydował się na realizację 2 obiektów o odróżniających się barwach elewacji – drewno łączy się w nich z kolorem oliwkowej zieleni lub z kolorem rdzawym – tak by odróżnić realizacje obu obiektów znajdujące się w różnych częściach Polski. Jeden z nich powstanie w Karczewie (woj. wielkopolskie), drugi zaś w Jarkowicach (woj. dolnośląskie).

Domy zaprojektowano w technologii drewnianej szkieletowej. Wykończenie zewnętrzne stanowi natomiast blacha w różnych odcieniach oraz deski elewacyjne z drewna naturalnego.

mieszkanie POZ_08

projekt wnętrz

lokalizacja: Poznań
inwestor prywatny

rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Głęboki granat, ciepły beż, naturalne drewno, złamana biel i antracytowe dodatki tworzą paletę barw wnętrza mieszkania POZ_08. Celem projektu było stworzenie nowoczesnej, funkcjonalnej, a zarazem przytulnej przestrzeni.

Aneks kuchenny wraz z salonem zapewnia otwartą przestrzeń do życia dla jego mieszkańców. Priorytetem dla inwestora było zlokalizowanie w mieszkaniu dużej ilości miejsca do przechowywania, co udało się osiągnąć poprzez liczne zabudowy meblowe wykonywane na wymiar. Układ mieszkania nie pozwalał na stworzenie dużej szafy w strefie wejściowej, dlatego została ona ukryta w boku zabudowy kuchennej. Takie rozwiązanie zapewnia funkcjonalność bez zabierania cennej przestrzeni. 

W salonie znajduje się  pojemna szafa, która stanowi spójną całość z szafką RTV. Wykończenie ściany płytą meblową ociepla i spaja przestrzeń. Dodatkowo charakterystyczny detal stalowy w postaci przestrzennego regału oddziela strefę wejściową od dziennej.

Łazienka posiadająca prysznic z kabiną typu walk-in została zaprojektowana spójnie z pozostałymi strefami mieszkania. Udało się to uzyskać poprzez utrzymanie charakterystycznej palety barw i dodatków. Na uwagę zasługuje duże lustro powiększające optycznie przestrzeń.