mieszkanie WAR_01

projekt wnętrz

lokalizacja: Warszawa
inwestor prywatny
powierzchnia użytkowa: 67,30 m
²
rok projektu: 2021
realizacja: 2021-2022

Mieszkanie WAR_01 to propozycja stworzenia jasnego i przestronnego wnętrza o wysokich walorach użytkowych. Uniwersalny design uzyskano dzięki połączeniu stonowanych materiałów: jasnego drewna, betonu architektonicznego i bieli.

Kolorem przewodnim przestrzeni jest złamany róż, który w połączeniu z licznymi roślinami doniczkowymi, tworzy przytulny klimat. Złocone oprawy oświetleniowe w połączeniu z listwami ledowymi skutecznie rozświetlają i powiększają przestrzeń dzienną. Zastosowano także lamele z naturalnego drewna w celu rozrzeźbienia struktur niektórych ścian. 

Równie istotnym elementem przy kreowaniu przestrzeni były lustra. Duże tafle pozwalają otworzyć hol wewnętrzny na odbite światło dzienne. Spójne motywy i dodatki przejawiają się zarówno w przestrzeni dziennej, sypialni, pokoju pracy oraz w łazience, dając poczucie ciągłości stylistycznej wnętrz mieszkania.

szpital przy Spornej

projekt dyplomowy magisterski

temat: rozbudowa szpitala pediatrycznego przy ul. Spornej w Poznaniu
autor: 
Kamil Paszek
promotor: dr inż. arch. Agata Gawlak
lokalizacja: Poznań, woj. wielkopolskie
rok projektu: 2018

Działka  projektowa znajduje się w obrębie Starego Miasta, w dzielnicy willowej na obszarze dawnych fortyfikacji Twierdzy Poznań, obecnie pierścienia zieleni. Na działce znajduje się szpital dziecięcy, wobec którego zaplanowano rozbudowę. Na obszarze projektowym znajduje się również pawilon mieszczący przychodnię specjalistyczną, którego zły stan techniczny i niewystarczające rozmiary sugerują jego rozebranie.W obiekcie mieścić się będzie między innymi izba przyjęć z gabinetami specjalistycznymi oraz ogólnymi, gabinety zabiegowe, oddziały diagnostyki laboratoryjnej i obrazowej, gabinety stomatologiczne, odział łóżkowy dla 24 pacjentów, oddział intensywnej opieki medycznej oraz blok operacyjny z dwoma salami operacyjnymi.         

Aby zaprojektować obiekt szanujący zastany kontekst, odwołano się do ciągu czasoprzestrzennego pobliskiej Alei Solidarności, przekładając go na skalę ulicy Spornej. Odsuwając budynek od ulicy, proporcje oraz skala zmieniają się z wertykalnej ul. Spornej na horyzontalnie ukształtowany plac przed głównym wejściem tworząc zapraszająca strefę. Kluczowym aspektem była zmiana – liczne wnętrza dostarczają odmiennych wrażeń, tak by korzystający pacjenci dobierali otoczenie w zależności od nastroju. Idea ta wpisuje się w teorię ogrodów terapeutycznych, które w odpowiedniej skali wprowadzone zostały w teren przyszpitalny.    

Założeniem projektowym było stworzenie nowoczesnej placówki medycznej łączącej najnowocześniejsze rozwiązania przestrzenne i technologiczne z kojącą, uspokajającą w  w odbiorze architekturą, zarówno poprzez jasny i czytelny układ funkcjonalny, jak i dobrane materiały. Dodatkowo w projekcie skupiono się na aspekcie miastotwórczym, starając się otworzyć przestrzenie wspólne na tkankę miejską.