dom jednorodzinny ADA_01

lokalizacja: Adamowo, woj. wielkopolskie
inwestor: prywatny
powierzchnia użytkowa: 184,52 m²

rok projektu: 2021

ADA_01 to projekt przebudowy i rozbudowy niewielkiej zagrody pod Wolsztynem (wieś Adamowo). Główną ideą projektu było zachowanie charakterystycznych cech architektury historycznego domu oraz budynku gospodarczego. Dostawione do nich nowoczesne bryły mają wyróżniać się na tle wiejskiej tkanki, dodając także nowe funkcje dla mieszkańców. Formę architektoniczną obiektów wzmocniono na zasadzie kontrastu nowego ze starym. Zasadnicza część domu została natomiast uszanowana pod względem kompozycji – zachowano proporcje elewacji i otworów okiennych. Ponadto istniejące obiekty zostały jeszcze silniej sprzężone ze sobą poprzez nowoczesny taras znajdujący się pomiędzy nimi. Ta osłonięta od głównej drogi część działki stanowi miejsce spotkań i relaksu.

Największa ingerencja w istniejącą tkankę dotyczy wnętrz samego domu. Funkcja obiektu została niemalże całkowicie przearanżowana. Amfiladowy układ pomieszczeń z piecami kaflowymi został przekształcony zgodnie z wytycznymi inwestora. Wejście do budynku zostało przeniesione bliżej drogi, uzyskując nowoczesne zadaszenie. Dzięki analizie układu konstrukcyjnego obiektu udało się wydzielić strefę dzienną oraz nocną, łącząc je niezależnym ciągiem komunikacyjnym. Domownicy będą mogli cieszyć się otwartym salonem, który łączy się bezpośrednio z kuchnią. Od strony ogrodu dostawiono w tym miejscu nową bryłę, która swoją formą nawiązuje do znajdującej się tam wcześniej strefy wejściowej. Szklany kubik pełni funkcję jadalni otwartej widokowo na dziedziniec. Możliwość swobodnego wyjścia na taras zewnętrzny zapewniają duże drzwi przesuwne. Dobudowaną formę przykryto dachem płaskim o wyraźnym nawisie. Ma to na celu zapewnić więcej cienia w upalne dni, a także chronić w razie deszczu.

Poddasze domu zaaranżowano w całości na strefę nocną. 3 sypialnie obsługuje duży pokój kąpielowy. Nadrzędną wytyczną przy projektowaniu układu pomieszczeń było wpasowanie się w oryginalną więźbę dachową. W pomieszczeniach na górze widoczne będą stolce i miecze odnowionej konstrukcji budynku. W celu lepszego doświetlenia wszystkich pomieszczeń na poddaszu wprowadzono dodatkowo 6 okien połaciowych.

Piwnica domu została przekształcona na funkcję magazynową i techniczną. Wydzielone pomieszczenia będą służyły jako spiżarnia, winiarnia, a także domowa siłownia. Oprócz tego przewidziano tam również miejsce na centralę grzewczą w postaci dwufunkcyjnego kotła gazowego.

Budynek gospodarczy został z kolei przekształcony na garaż dla samochodu osobowego. Pozostała kubatura obiektu posłuży jako warsztat i magazyn. Bezpośrednio przy obiekcie zlokalizowano również wolnostojącą wiatę na drugi samochód oraz niezbędne miejsce składowania odpadów stałych.