wytwórnia filmowa Starołęka

wytwórnia filmowa

współpraca: Adrianna Pocion
lokalizacja: Poznań, ul. Starołęcka
rok projektu: 2017

Wytwórnia Filmowa Starołęka to wizja kompleksu wielofunkcyjnych obiektów związanych z branżą filmową. Główną ideą projektu było stworzenie architektury współgrającej z krajobrazem Doliny Warty oraz wykorzystanie naturalnych warunków topograficznych przy kształtowaniu przestrzeni. Płynne linie rozwijają się po powierzchni terenu jak wstęga rolki filmowej, mającej swój początek w cylindrze głównego obiektu.

Parter budynku został częściowo uniesiony na słupach, co nadaje formie lekkości oraz sprzęża przestrzenie placu wokół obiektu z jego wnętrzem. Konstrukcja budynku opiera się na wykorzystaniu zewnętrznych kratownic tworzących zarówno białą elewację obiektu, jak i jego egzoszkielet.

W obiekcie zlokalizowano przestrzenie o różnorodnych funkcjach, min.: salę kinową, nowoczesne studia motion-capture i blue-screen, postprodukcję obrazu, dźwięku, czy studio nagrań.

Charakterystyczną cechą Starołęki jest wklęsła forma dachu tworząca rodzaj zmiennej nawierzchni ogólnodostępnego placu. Kształt powłoki aktywizuje do ruchu oraz pełni rolę wielkiego tarasu widokowego. W przebijającym dach cylindrze zlokalizowano restaurację otwierającą się ze wszystkich stron na panoramę Poznania.

UV-sphere

wielofunkcyjna lampa UV

współpraca: Adrianna Pocion
rok projektu: 2017

UV-sphere to wielofunkcyjne urządzenie elektryczne, które może być używane w każdej łazience, by pomóc zachować czystość i świeżość oraz zapewnić przyjemną atmosferę.

Główną ideą produktu jest użycie promieni światła ultrafioletowego do automatycznej dezynfekcji każdej powierzchni w łazience i pozbycia się z niej bakterii. Rozwiązanie zwiększa poziom higieny i sprawia, że jej zachowanie jest proste dla użytkowników. Dodatkowo UV-sphere zapewnia możliwość filtracji powietrza w łazience, oraz oświetlania jej rozproszonym światłem LED. Funkcje urządzenia zmieniają się podczas trwania doby, aby zapewnić pełne bezpieczeństwo użytkowania.

AV office

projekt dyplomowy inżynierski

temat: mały budynek biurowy
autor: Adam Jankowski
promotor: dr inż. arch. Adam Siniecki
lokalizacja: Poznań, ul. Ostrowska
rok projektu: 2017

Wyjściowym założeniem projektowym była lokalizacja dwóch bliźniaczych biurowców przy dostosowaniu ich gabarytów do zachowanego na działce budynku istniejącego. Zastosowanie powtarzającego się kąta ostrego w projekcie zagospodarowania terenu ma bezpośrednio nawiązywać do podziałów elewacji. W wyniku poszukiwania odpowiednich kształtów powstała grafika złożona z zazębiających się liter „V” odbijanych lustrzanie względem osi poziomej i ustawianych naprzemiennie. Stąd wziął się właśnie pomysł na nazwę i logo biurowca: AV office.

Starając się zachować spójność formy i konstrukcji wzór litery „V” przeniesiono także na ukośne słupy podpierające nawis budynku. Elementy pokrywając się dokładnie z rysunkiem elewacji przebijają wszystkie kondygnacje biurowca. Główne wejście znajduje się w podcieniu i prowadzi bezpośrednio do głównego holu, który pnąc się przez trzy kondygnacje budynku, wyraża jego artykulację pionową.

mieszkanie KOS_01

projekt wnętrz domu jednorodzinnego

lokalizacja: Koszalin, ul. Westerplatte
inwestor prywatny
powierzchnia użytkowa: 127,88 m²

rok projektu: 2019

Wnętrze domu jednorodzinnego w zabudowie szeregowej utrzymane zostało w eleganckiej tonacji jesionowego drewna i bieli, w połączeniu z ciemnymi dodatkami. Minimalizm form został tu połączony z delikatnym wpływem orientu. Uzyskany w ten sposób kontrast sprawia, że wnętrze jest wyraziste i pełne charakteru. Otwarta przestrzeń ma być wspólnym miejscem relaksu dla mieszkańców domu. Duży stół jadalny, wygodny zestaw wypoczynkowy oraz nowoczesna kuchnia odpowiadają na potrzeby użytkowników domu. Motywem przewodnim wnętrza jest kolekcja win, które wyeksponowane są na specjalnym stelażu. 

safe house

dom jednorodzinny

lokalizacja: Mścice, woj. zachodniopomorskie
rok projektu: 2015

Safe House to dom marzeń architekta – miłośnika motoryzacji. Skrojony na zasadzie przeciwieństw: dzieli działkę, łączy przestrzeń. Wkomponowany w wysoką skarpę wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu otwierając się na las i strumień od strony południowo – zachodniej, skąd widoczna jest jasna elewacja budynku. Z kolei od północy dom osłonięty jest od ruchliwej drogi. Ciemna ściana stanowi rodzaj ekranu akustycznego i uniemożliwia wgląd do wnętrza obiektu, dając poczucie bezpieczeństwa jego mieszkańcom. Dodatkowy bufor stanowi garaż wielostanowiskowy tworzący sztuczny nasyp i bezpośrednio połączony z układem funkcjonalnym domu poprzez podziemny łącznik.

Safe House to przede wszystkim manifest prestiżu oraz zaspokojenie potrzeb komfortu dla jego mieszkańców. Przestrzeń domu podzielona jest na trzy główne strefy: dzienną, nocną i rekreacyjną. Dwukondygnacyjny salon z antresolą otwiera się wielkim szkleniem na las i płynący przez działkę strumień. Ostatnia kondygnacja przeznaczona jest na strefę nocną z prywatnymi tarasami eksponowanymi na działanie światła południowo-zachodniego. Z kolei w części podziemnej zlokalizowano pomieszczenia służące rozrywce, takie jak salę bilardową czy sauny. Dodatkowo dom może służyć również jako przestrzeń do pracy dla jego właściciela, dlatego w parterze zlokalizowano gabinet architekta ze szczególnym uwidocznieniem jego ulubionego modelu samochodu za szklaną witryną w roli szczególnego eksponatu.